

ניצול של כוח וסמכות
שחר צרפתי | דוד חי-מת | 18:43 15\2\15
ישנם מקרים רבים בהם ניתן לזהות קנאה וניצול של כוח וסמכות בתנ"ך, ובמיוחד בספרים שמואל א' וב'. בפרק י"ט שמואל א', כאשר דוד עמד להחליף את שאול, ניתן היה להבחין בכך ששאול מקנא בדוד ורוצה להרוג אותו רק מפני שהוא היה המחליף המיועד שלו. שאול לא עמד בכך שהוא מודח מתפקידו כמלך, על ידי בחור צעיר ממנו, ולכן, השתמש בכל כוחו הגדול אשר ניתן לו כמלך ישראל, וניצל אותו בשביל לנסות להרוג את דוד. שאול ניצל את היותו מלך בכך ששלח שליחים לביתו של דוד שנועדו לדאוג שלא יברח, ולהרוג אותו. לבסוף דוד ברח וניצל, אך שאול ללא ספק ניצל את כוחו וסמכותו רק מפני שקינא בדוד הקטן והמצליח.
כנראה שדוד לא ידע על הפתגם "מה ששנוא עליך אל תעשה לחבריך". לאחר שנרדף על ידי שאול המלך לשעבר, הוא פעל באותה דרך של שאול. לילה אחד דוד ראה אישה יפה מתרחצת על גג, לאחר שהכניס אותה להריון הוא ביקש מהשר יואב שידאג למוות בעלה. דוד נכנס לצרה וניסה לצאת ממנה בעזרת ניצול כוחו וסמכותו לרעה, בדיוק כמו שאול, קודמו בתפקיד.
לדעתי, אסור לאף אדם לנצל את כוחו וסמכותו לרעה, לא משנה מהי הסיבה. דוד ושאול אכזבו את ה' אשר בחר בהם לתפקיד רב משמעות בכך שניצלו את כוחם לרעה. אני חושב שאם הרבה אנשים תומכים בבן אדם ומביאים אותו למעמד גדול, אסור לו לנצל זאת לרעה. הרי, ה' אשר תמך בדוד ושאול, הם לא היו מגיעים למצב שהם בכלל יכולים לנצל את כוחם.
ניתן לראות את אותו מודל של ניצול כוח וסמכות גם אצל ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט. אהוד השתמש בסמכותו ומעמדו כראש ממשלה ואישר תכניות בניה של פרויקט מגורים בירושלים תמורת כסף שהגיע לכיסו הפרטי (שוחד). כפי שציינתי בקשר לדוד ושאול, גם במקרה אולמרט, ללא עזרת העם, אולמרט אינו היה מגיע למעמד אליו הוא הגיע. ולכן, אסור לו להשתמש במעמד זה ולאכזב את מי שבחר בו.
לסיכום, לדעתי, שאול, דוד וגם אהוד אולמרט טעו בכך שניצלו את מעמדם וכוחם, ועשו מעשה אסור אשר מזלזל בכל מי שהביא אותם למעמד אליו הם הגיעו. במקרה של דוד ושאול מדובר בה', ובמקרה של אהוד אולמרט מדובר באזרחי ישראל.








